söndag 19 oktober 2014

Partiet som ska leda landet ur korruption och diskriminering - Dag 1 av 5


De kommande dagarna kommer ni att, i ett dagboksliknande format, få läsa om de fem dagar jag spenderade i Sarajevo under det bosniska valet. Jag var där tillsammans med andra Centerstudenter som ingick i mentorskapsprogrammet som anordnades av Centerpartiets Internationella Stiftelse.

Obs! Rubriken refererar till partiet Nasa Stranka.


Dag 1

Den 9 oktober lyfte flyget från Arlanda. Fem nyvakna centerstudenter var nu på väg till Bosnien och Herzegovina (BiH) för att lära sig mer om landets valrörelse och stödja systerpartiet Nasa Stranka. Med oss hade vi Catherine Isaksson, generalsekreteraren för Centerpartiets Internationella stiftelse. En sjätte centerstudent skulle komma några dagar senare. Den här resan var den sista etappen av ett 1-år-långt mentorskapsprojekt, tillsammans med det bosniska partiet Nasa Stranka och en östeuropeisk partner. Vid ankomsten till Sarajevos flygplats möttes vi av ett lugnt tempo. Det var varmt och soligt.  

Vår första uppgift, förutom att anmäla ett borttappat bagage, var att hitta taxin som skulle ta oss till hotellet. Inom fem minuter var vi återigen i rörelse. Från flygplatsen till vårt hotell Villa Orient hann vi se en glimt av vad den här resan skulle erbjuda oss. Växlande typer av byggnader, moderna, uttjänade och krigsskadade. Flera olika billboards av presidentkandidater och andra valaffischer. En återkommande diskussion på vägen till vårt boende var spårvagnarna som tydligen ska ha varit en av Europas första. Vi såg både gamla och nya modeller, med och utan reklam, som passerade våra bilrutor.


Första dagen handlade mer om att landa och växla om till ett nytt land. Vi besökte en traditionell restaurang för både lunch och middag, shoppade på ett köpcentrum och avslutade kvällen på en sportsbar för att se fotbollsmatchen mellan Sverige och Ryssland. Med resultatet 1-1 drog många vidare till en annan lokal pub för att avsluta kvällen ”på lokalt vis”. Det var inte förrän under natten som våra östeuropeiska vänner anslöt sig till oss. De hade åkt direkt till hotellet från flygplatsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar