måndag 20 oktober 2014

Partiet som ska leda landet ur korruption och diskriminering - Dag 2 av 5

Dag 2
10 oktober. Första officiella träffen med partiet Nasa Stranka skedde på deras huvudkontor inne i stan. Där fick vi träffa Presidenten Dennis Gratz och generalsekreteraren/partisekreteraren Albin Zuhric. Det var en upprymd president vi fick träffa. Upprepade gånger använde han ordet eufori för att beskriva sitt tillstånd. Det var förståeligt. Vi hade alla varit där bara några veckor innan, när Sverige hade val. Han var optimistiskt inför valresultatet. Han var nöjd med partiets insatser. Medlemmar och volontärer från olika håll hade redan hunnit prestera över förväntan. När det var dags för hans vapendragare, Albin, att tala, användes inte lika många positiva ord. Albin var mer nedtonad och försiktigt optimistisk.  Han pratade med en tydlig och förtroendegivande röst. Han lät väldigt bestämd. Det visade sig att han hade studerat i USA och haft erfarenhet från två valrörelser i USA. Han visste vad han talade om och tog inte ut några vinster i förskott. 

Under vår timme med Albin talade han om samarbetet mellan Centerpartiet och Nasa Stranka och hur mycket stödet från Sverige betytt för dem. Han var inledningsvis skeptisk till samarbetet och undrade hur mycket ett sådant stöd skulle ge i praktiken och långsiktigt. Efter några års samarbete och det resultat han ser idag erkänner han att han hade fel, vilket gladde honom. Han ser att Centerpartiet ingår i detta samarbete med goda intentioner och med en långsiktig plan.

Vårt andra möte är med den Svenska ambassaden. Hos dem får vi en genomgång av säkerhetsläget i Bosnien och Herzegovina. Från Ambassadör Fredrik Schiller får vi två tips: undvik demonstrationer vid vallokaler och se upp i trafiken. Vidare går vi in på det utvecklingssamarbete landet har med Sverige. I siffror kan vi se att Sverige är största givare i BiH, tillsammans med USA, Tyskland. Vi ger ett årligt stöd, på ca 170 miljoner SEK (ca 20 miljoner euro), till BiH. Totalt mellan år 1994-2012 har Sverige bidragit med ca 4 miljarder SEK.

Hos svenska ambassaden i Sarajevo, BiH


I BiH finns de flesta jobben kvar i den statliga sektorn. Ambassaden har som mål att stödja den privata sektorn, innovationer och småföretag som kan ge bra utväxling. För närvarande är det väldigt svårt att starta företag i BiH, det är nästan i nivå med Bangladesh. Det tar ca 55 dagar att starta företag, vilket inte är rimligt om man vill uppmuntra fler att starta företag. Det finns dock tendenser på att fler väljer att etablera sig i BiH. Exempelvis ser ambassaden att svenska dotterbolag från Sverige etablerar sig i BiH då det, bland annat, är billigare personalkostnader.

En intressant sak som togs upp under träffen var den spetskompetens som höll på att utvecklas i BiH. The International Committee of Missing People (ICMP) bildades, på initiativ av Carl Bildt, efter Massakern i Srebenica. De har en expertis på att identifiera stoff, exempelvis kvarlevor som varit på ca 18 olika platser. De är även aktiva i Libyen sedan några år. ICMP samarbetar med System Verification (utnämnd till Sveriges företag 2012 och 2013).  ICMP har även en rådgivande kommitté för att utveckla möjligheten att identifiera DNA snabbare. Sedan 1996 har ICMP utvecklats och börjar smått få internationell status. Allt detta och mycket mer fick vi veta under vår korta men effektiva möte med den Svenska ambassaden.  

Efter lunch var det kampanjdags. Vi fick vara med och dela ut flygblad. Det var valrörelsens sista kampanjdag eftersom de har en regel som innebär att det är förbjudet att kampanja dagen innan valet. Vid midnatt skulle all kampanjande sluta. På lördag skulle man enbart vila och förbereda partiernas respektive valobservatörer inför sina uppdrag på söndagen. På kvällen hade vi mingel med Nasa Strankas medlemmar och volontärer.

1 kommentar:

  1. Omedelbara onlinelån. 100% online. Inga samtal, inget pappersarbete. Ansök nu! (Atlasloanfirm@outlook.com / Whatsapp +1 443 345 9339)

    SvaraRadera