tisdag 21 oktober 2014

Partiet som ska leda landet ur korruption och diskriminering – Dag 3 av 5


Dag 3

11 oktober. Hela förmiddagen gick till en gedigen genomgång av det bosniska valsystemet och hur det speglar konflikten från 1992-1995. När Daytonavtalet signerades i slutet av 1995 innebar det även slutet på den blodiga konflikten som krävde nästan 100 000 liv. Avtalet kunde dessvärre inte lösa de tre etniska gruppernas oenigheter, utan ”frös” istället problemet till en obestämd tid. Med avtalet skapade man även ett otroligt komplicerat system, vilket idag syns både internt i de haltande förhandlingarna mellan de tre etniska grupperna, och externt med internationella aktörer. Det komplicerade systemet var paradoxalt nog det som krävdes för att de berörda parterna skulle gå med på att skriva under Daytonavtalet. Det var en kompromiss. Det är absurt att det som lyckades avsluta konflikten i landet, även är det som hindrar landet att gå vidare.

Idag består BiH av två entiteter, Federationen Bosnien och Hercegovina, samt Republika Srpska. Kort sammanfattat är det ”Ett land, två entiteter”. Landet befolkas av tre konstitutionella folkgrupper: bosniaker, serber och kroater. Enligt en folkräkning från 2013 har BiH ca 3,8 miljoner invånare. En demografisk nedbrytning, genom CIA World Factbook visar att uppdelningen mellan de tre folkgrupperna är 48% bosniak, 37,1% serb, 14,3% kroat och 0,6% övrigt. 

Karta över BiH som tydliggör gränserna för de två entiteterna 
Inför presidentvalet hade den bosniska och kroatiska folkgruppen att välja fram en respektive kandidat i entiteten Federationen Bosnien och Hercegovina. Den serbiska folkgruppen kunde endast välja fram en serbisk kandidat genom entiteten Republika Srpska. De tre valda presidenterna blir sedan ansvariga för utrikes-, diplomatiska och militära frågor, samt budgeten för de statliga myndigheterna, genom ett rotationssystem. Andra folkgrupper eller minoriteter eller personer som definierar sig utanför dessa grupper har således inte möjlighet att ställa upp i presidentvalet.

De två entiteterna har varsin premiärminister och vardera 16 ministrar. Federationen Bosnien och Hercegovina är dessutom ytterligare uppdelad i 10 olika kantons, alla med en egen administration och relativ autonomi för lokala frågor såsom utbildning och hälso- och sjukvård. Det här är en kort överblick över det bosniska valsystemet.  Det finns mycket mer att säga och kommentera men jag stannar där tillsvidare. Det är tillräckligt komplicerat vid det här laget.

Insidan av stadshuset/biblioteket

Eftermiddagen var avsatt för sightseeing i Sarajevo. Vi besökte bland annat restaurangen the House of Spite, stadshuset/biblioteket och Gallery Srebenica. Kvällen avslutades med en efterlängtad avslutningsfest med Nasa Stranka, där vi fick träffa de flesta medlemmar och vi skymtade även grundaren Danis Tanović vid ett hörn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar