onsdag 22 oktober 2014

Partiet som ska leda landet ur korruption och diskriminering – Sista dagarna

Dag 4

12 oktober. Valdagen. Var och en av oss fick följa med när våra bosniska vänner skulle rösta. Jag fick följa med när Bojana skulle rösta vid sin vallokal. Från deras högkvarter tog det ca 20 minuter att gå till vallokalen. Byggnaden var en skola och flera skolsalar användes till röstlokaler. Vid ingången kunde man se namnen på de kandidater man kunde rösta på och i vilken sal man skulle rösta i. Väl inne i skolan fanns det flera pilar utsatta för att tydliggöra vart man skulle. Framför varje röstlokal fanns det affischer med instruktioner på hur man skulle kryssa. Det fanns också skyltar på saker som var förbjudet att ta med in i vallokalen. En sådan sak var vapen.

På andra sidan av hallen fanns en affisch med en beskrivning av hur man skulle rösta/kryssa

Vid dörren in till vallokalen stod en funktionär och höll koll på röstdeltagarna. En och en släppte han in dem. Det fanns tre valurnor i varje lokal och fyra personer släpptes in åt gången, varav en stod alltid på tur för att få rösta. ID skulle uppvisas innan man fick ta ett röstkort. Köerna till varje lokal såg ut att vara nästan lika långa. Jag såg människor i nästan alla åldrar, röstberättigade självklart. Själv stod jag längs med väggen och observerade allt med två andra centerstudenter, Richard och Isak. Eftersom vi inte var officiella valobservatörer fick vi hålla oss till bakgrunden. När detta moment var klart var klart hade vi lite tid över innan vi skulle återsamlas för en utvärdering av mentorskapsprogrammet hittills. Den extra tid vi hade över användes till att besöka ett Zoo som fanns runt hörnet. Där fick vi se ”ovanliga” djur såsom surikater, laman och antiloper.  

Söndagen avslutades med en sedvanlig valvaka. Den var betydligt lugnare och mindre än den valvaka som Centerpartiet riks anordade för sin valdag. Samtidigt ska man ha i åtanke att detta parti inte är lika gammal som vårt och mycket mindre. Det enda som vi fick veta vid kvällens slut var resultatet för presidentkandidaterna. De valda från Federationen Bosnien och Hercegovina blev Bakir Izetbegovic (SDA) och Dragan Covic (HDZ).  Den valda för entiteten Republika Srpska var fortfarande inte utlyst när vi lämnade valvakan. Det stod mellan Mladen Ivanic (PDP) och Zeljka Cvijanovic (SNSD). Idag vet vi att vinnaren blev Mladen Ivanic. De officiella resultateten för entiteterna och de tio olika kantons ska komma i mitten av november. Hittills vet vi att Nasa Stranka gjort ett kanonval och förbättrat sina resultat från 2010 med dubbelt så mycket.

Dag 5

13 oktober. Utvärdering och hemfärd!
Det officiella valresultatet förväntas komma i slutet av oktober/början av november och kommer då publiceras här. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar